HTML

(*-*)

az enyémeknek

Friss topikok

  • Mrudi: Sziasztok! Engem Brad Blanton: Radikális őszinteség könyve miatt hozott a Google kereső ehhez a bl... (2010.10.15. 14:25) Brad Blanton: Radikális őszinteség
  • SZso: Ez csak egy részlet a könyvből, ezért nem is jó, ennél sokkal mélyebb jelentése van a szónak, amih... (2010.07.29. 11:22) lítost
  • Ede: amen (2008.06.17. 04:42) csak egy dolog állandó: a változás
  • Kathleen: Kár, hogy totál másra gondoltam:) (2008.06.12. 21:13) *-*
  • kathleenkelly (törölt): Hát ezek itt nem érvek, így nem tudok beszélgetni. Neked a dolgok egyfélék és fekete-fehérek? Gond... (2008.06.11. 11:48) sosem titok az, amit egynél több ember tud

gnóthi szeauton - ismerd meg önmagad

2007.12.05. 17:11 kathleenkelly (törölt)

Sikerült megint olyan ajándékot vennem valakinek, ami engem is túlságosan érdekel. Vagyis kibontottam. Ez egy hangoskönyv: Popper Péter - A belső utak könyve. Leírom belőle azokat, amik mindenkinek fontosak:

Az emberek elmentek a delphoi jósdába, a jövőjükre voltak kíváncsiak. A jós azt felelte: ismerd meg önmagad, és tudni fogod a sorsodat. Mert a sorsod: te vagy. Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak, és jellemed, személyiséged alakítja, formálja a jövődet. Változtass magadon, és változni fog a sorsod is. Fogadd el magadat, és el tudod majd fogadni a sorsodat is. Ez a "gnóthi szeauton" igazi értelmezése. Ma úgy nevezzük: pszichoterápia.

Ki vagyok én? Hol a helyem a világban? Miért vagyok boldogtalan? Miért nem szeretnek úgy és annyira, ahogy igényelném? Miért nem tudok én szeretni? A kérdezés már eredmény. Mindenesetre messzebb vezet, mint önmagunk tömjénezése, és a környezet, az objektív körülmények vádolása.

Bármilyen furcsán hangzik, az önmegismerés és a változtatás lehetőségének belső előfeltétele: önmagunk szeretetteljes elfogadása. Az elutasítás, a tagadás nem lehet kiindulópontja semmilyen konstruktív megismerésnek és fejlődésnek. Csak destrukciót, rossz kedvet szül. Önmagunkon változtatni csak az elfogadáson BELÜL lehetséges. Nem ellentmondás ez? Ha jól odafigyelünk a szavak értelmére, világossá kell válnia, hogy az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent. A valóság tiszteletét, legyen az bármilyen. Talán éppen olyan, hogy változtatni akarunk rajta. Az elfogadás tehát megismerést eredményez, és éppen ezért válhat a további lépés kiindulópontjává. A valóság - akár saját belső valóságunk - eltorzítása, hamis tükrözése, eleve elutasítása mindannak, ami nem felel meg illúzióinknak, a nem odafigyelés, az előítéletek, az axiomatizált elvek mind akadályai a megismerésnek és az ember belső forradalmának.

(Ha valakit tényleg érdekel: http://www.terebess.hu/keletkultinfo/popper1.html#3)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kathleenkelly.blog.hu/api/trackback/id/tr41253400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása