HTML

(*-*)

az enyémeknek

Friss topikok

  • Mrudi: Sziasztok! Engem Brad Blanton: Radikális őszinteség könyve miatt hozott a Google kereső ehhez a bl... (2010.10.15. 14:25) Brad Blanton: Radikális őszinteség
  • SZso: Ez csak egy részlet a könyvből, ezért nem is jó, ennél sokkal mélyebb jelentése van a szónak, amih... (2010.07.29. 11:22) lítost
  • Ede: amen (2008.06.17. 04:42) csak egy dolog állandó: a változás
  • Kathleen: Kár, hogy totál másra gondoltam:) (2008.06.12. 21:13) *-*
  • kathleenkelly (törölt): Hát ezek itt nem érvek, így nem tudok beszélgetni. Neked a dolgok egyfélék és fekete-fehérek? Gond... (2008.06.11. 11:48) sosem titok az, amit egynél több ember tud

egy kis családszociológia

2008.03.29. 18:59 kathleenkelly (törölt)

A valódi életszövetség ismérvei:

1. Kimondott és felvállalt elköteleződés egymás felé

2. Szidalmazásmentes kapcsolat: Szidalmazástól még soha senki nem javult meg. A szidalmazás oka a szidalmazóban van. Ha a kreatív energiák rosszul vagy sehogy sem kerülnek felhasználásra, akkor elfojtjuk azokat, ekkor kezdődik a partner hibáztatása, önbizalmának letörése.

3. Érzelmi áttetszőség: Őszinte és minden szempontból nyílt és kommunikációkész kapcsolat. Feltétel: a társ ismeretében kell döntenünk arról, hogy mi az, amiben megértésre találunk, vannak titkok, amik jobb, ha azok is maradnak.

4. A kedvesség aktusainak folyamatos gyakorlása, a partner elismerése: A fejlett személyiség nem szűkíti, hanem bővíti partnere életterét, lehetőségeit, erősíti önazonosságát. Fontos a társ pozitív megnyilvánulásainak folyamatos elismerése.

5. A kreatív energiák pozitív felhasználása: megfelelő hobbi, szereteten és nem kompromisszumon alapuló együtt töltött idő.

 

Közösségiség kontra kisebbrendűségi komplexus:

A koherencia, az önazonosság érzéséhez kell, hogy az ember megtalálja a helyét a közösségben, a társadalomban. A kisebbrendűségi komplexusban szenvedők ezzel szemben hatalomra törnek. Ezt a fölényt úgy próbálják megszerezni, hogy mások önazonosságát rombolják. Az ilyen ember (általában a látszattal ellentétben) a világtól elkülönül. A birtoklást tekinti az öröm forrásának. Bármilyen eszközt felhasznál, amivel a szükséges embereket befolyásolhatja: hazugság, megtévesztés, közben az identitásukat rombolja, szorongást kelt.

Az egészséges személyiség:

1. Részévé akar válni a közösségnek, nem uralkodni, csak bent építeni.

2. Bővíti mások mozgásterét, elismeri őket.

3. Szereti önmagát, ami egyenlő az önelfogadással.

4. Megtalálja a képességeinek megfelelő célt és motiváltan cselekszik is.

5. Humoros (Ez az a képesség, ami ahhoz kell, hogy megbocsáthassunk magunknak és másoknak is.)

6. Egységes életfilozófiával rendelkezik, megtalálja az élet értelmét.

 

"Én is világot hódítani jöttem,
s magamat meg nem hódíthatom,

csak ostromolhatom nehéz kövekkel,
vagy ámíthatom és becsaphatom.

Valaha én is úr akartam lenni;
ó bár jó szolga lehetnék!

De jaj, szolga csak egy van: az Isten,
s uraktól nyüzsög a végtelenség."

(Weöres Sándor)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kathleenkelly.blog.hu/api/trackback/id/tr36402290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bianka 2008.03.29. 23:40:15

Találó ez a Weöres idézet :)

Jó volna mindezeket megtalálni másban, és saját magamban is.

Kathleen 2008.03.30. 11:58:29

Nem tudom, hogy mi az oka (valószínűleg velemszületett tulajdonság, vagy csak szerencse), de én ezt zsigerből így csináltam, és fogom majd megint. És függetlenül attól, hogy most hol tartok, egyet kijelenthetek: ez működik és nagyon jó. Azt hiszem, hogy magadban nem is nagyon kell keresni, mert ott van, és a másik embert húzod majd magaddal. Nagyon rossznak kell lennie annak a másiknak, aki erre nem jól reagál. És hát én ugye nem hiszek abban, hogy valaki rossznak születik:) Tehát, nincs mitől félni, mert ezzel nem lehet veszíteni.
süti beállítások módosítása