HTML

(*-*)

az enyémeknek

Friss topikok

  • Mrudi: Sziasztok! Engem Brad Blanton: Radikális őszinteség könyve miatt hozott a Google kereső ehhez a bl... (2010.10.15. 14:25) Brad Blanton: Radikális őszinteség
  • SZso: Ez csak egy részlet a könyvből, ezért nem is jó, ennél sokkal mélyebb jelentése van a szónak, amih... (2010.07.29. 11:22) lítost
  • Ede: amen (2008.06.17. 04:42) csak egy dolog állandó: a változás
  • Kathleen: Kár, hogy totál másra gondoltam:) (2008.06.12. 21:13) *-*
  • kathleenkelly (törölt): Hát ezek itt nem érvek, így nem tudok beszélgetni. Neked a dolgok egyfélék és fekete-fehérek? Gond... (2008.06.11. 11:48) sosem titok az, amit egynél több ember tud

nem is tudom, hogy valóban akartam-e érteni

2008.05.25. 11:38 kathleenkelly (törölt)

A szenvedélybetegség mint személyiségzavar

Az alkoholista és a kábítószerfüggő, még jó intellektuális képességek esetén is, általában éretlen (infantilis) személyiség. Személyiségfejlődése a súlyos korai traumák miatt megrekedt, bizonyos területeken fixációt vagy korábbi személyiségnívóra való regressziót mutat.
A szenvedélybetegekre jellemző az oralitás, amelyhez szinte élősködő (parazita) jellegű függőség (dependencia) kapcsolódik.
Az infantilis személyiségben a szexuális szerveződés is primitív fokon rögzül. A szexuális éretlenség különböző látens és manifeszt formákban mutatkozik meg, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű a homoszexuális ösztöntendencia.
A szülőkapcsolatok tekintetében megállapítható az apa-kép zavara, az apa-ideál hiánya. Ez következhet az apa elvesztéséből, a szülők válásából, az otthontól távoli nevelkedésből és – kiemelkedő gyakorisággal – az apa alkoholizmusából, az apával való azonosulás (identifikáció) zavarából. Az apai nevelés hiányossága, konfliktuózus volta meghatározó jelentőségű a beteg egész magatartásában, viselkedésében és általában szocializáltságában.
Ugyancsak nem adekvát az anyakapcsolat, az anya inszufficienciája vagy domináns, a családon belüli nem nőies szerepe, az ödipális kötöttség megoldhatatlansága miatt.
A személyiségkárosító tényezők halmozódása és sajátos kombinálódása szintén jellemző.
A váratlan veszteségek rossz frusztrációtűrést, a szükségletek elhalasztásának képtelenségét okozzák.
A személyiségfejlődés zavarai, az életvezetésbeli kudarcok következtében súlyos önértékelési problémák jelentkeznek.
Mániás-depressziós, időnként paranoid mechanizmusokat alkalmaznak.
Destrukciós, önsorsrontó, önpusztító tendenciák érvényesülnek személyiségükben. Igen elterjedt az alkoholizmusnak és a kábítószer-függőségnek a „lassú, krónikus öngyilkosságként” való felfogása, mely szerint a mértéktelen, kontrollt vesztett pszichoaktív szerfogyasztás tulajdonképp az aktív öngyilkosságot elutasító személyek tudattalan önpusztítási késztetésének a megnyilvánulása lenne. Kétségtelen, hogy az alkoholisták és a kábítószerfüggők közt az átlagosnál háromszor gyakoribb az öngyilkosság.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kathleenkelly.blog.hu/api/trackback/id/tr39486442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása