HTML

(*-*)

az enyémeknek

Friss topikok

  • Mrudi: Sziasztok! Engem Brad Blanton: Radikális őszinteség könyve miatt hozott a Google kereső ehhez a bl... (2010.10.15. 14:25) Brad Blanton: Radikális őszinteség
  • SZso: Ez csak egy részlet a könyvből, ezért nem is jó, ennél sokkal mélyebb jelentése van a szónak, amih... (2010.07.29. 11:22) lítost
  • Ede: amen (2008.06.17. 04:42) csak egy dolog állandó: a változás
  • Kathleen: Kár, hogy totál másra gondoltam:) (2008.06.12. 21:13) *-*
  • kathleenkelly (törölt): Hát ezek itt nem érvek, így nem tudok beszélgetni. Neked a dolgok egyfélék és fekete-fehérek? Gond... (2008.06.11. 11:48) sosem titok az, amit egynél több ember tud

pszi

2008.04.21. 15:03 kathleenkelly (törölt)

Na szóval, az új, de máris lejárni készülő szenvedélyem: pszichológia. Azok a pillanatok, amikor ülök az előadáson vagy olvasok egy könyvet, és jönnek a katarzisok, hirtelen megértek dolgokat, amik már évek óta megoldhatatlan rejtélyek voltak bennem. Vagy tudtam, de itt olyan kedvesen, egyszerűen van megfogalmazva, már csak alkalmazni kell, vagy felismerni, hogy mit is jelent az én életemben, megfelelő szinten vagyok-e már, vagy küzdenem kell a "jóért".

Előadás a stresszről:

Selye: a stressz az élet sója. Aki nem tanul meg küzdeni, egész életében a könnyebb utat választja majd.

Megküzdési módok:
Kedvező:
 1. problémaközpontú: aktív küzdelem, cselekvési lehetőségek átgondolása, tervezés, pozitív gondolkodás
 2. érzelmi központú: a feszültség csökkentése, ezzel főleg akkor élünk, ha kontrollálhatatlan a helyzet

Kedvezőtlen (nem adaptív) formák:
- érzelmi központú: önvígasztalás (túlevés, vásárlás), feszültségoldás (drog, gyógyszerek, alkohol)
- elhárító mechanizmusok akkor lépnek életbe, ha túl nagy a különbség az ösztönlény és a felettes én felett (Freud: háromféle énünk van - az ösztönlény, az ego, és a szuperego, vagyis felettes én), ezek: tagadás (nincs probléma), elfojtás (az adott dolog, érzés elfelejtése), projekció (kivetítés - más a hibás - innen ered az ellenséges magatartás), regresszió (korábbi életszakaszba való visszasüllyedés), passzivitás (csodavárás, cselekvés halogatása)

...............

Aztán jöhet Bakó Tihamér Titkok nélkül című könyve:

Sandler úgy értelmezi a bűntudatot, mint a szorongás egy fajtáját. Megközelítése szerint ennek hátterében az húzódik meg, hogy a szülő túl magas igényeket támaszt gyermekével szemben, aki ezzel azonosul, és így rendszeresen önmaga hiányosságait, saját elvárásaival szembeni alkalmatlanságát éli meg.
Minél jobban megközelíti – akár a gyermek, akár a felnőtt – azt az eseményt, amit a felettes énje eléje szab, annál jobban tudja magát becsülni és szeretni. Ha igen nagy a távolság a felettes énje követelése és a valóságos viselkedés között, akkor lenézi magát, tele van lelkiismeret-furdalással, bűntudattal. Egy-egy cselekedet, ami nagyon is ellenkezik a felettes én parancsával – például egy ösztönkielégítés, amely tiltás alatt van – nagy szorongással tölti el az egyént, sokkal nagyobbal, mintha valódi büntetéstől kellene félnie. A bűntudatos félelmet magába zárja, ami növeli a gyermek magányosságát. A felettes én szigorúságát mindig a szülők szigorúsága határozza meg.
….
Freud megállapítása szerint minden öngyilkosság során megölünk valakit, minden öngyilkosság egyben gyilkosság is. Megöljük magunkban azt a személyt (természetesen szimbolikusan), akivel azonosítottuk magunkat, de akinek a szeretetét elvesztettük.
Ha elfogadjuk az alaptételt, hogy az öli meg magát, aki más halálát kívánta, logikus a következtetés, hogy csak az öli meg magát, akit más a halálba kívánt. Minden öngyilkost az apa vagy anya, vagy mindkettő imágója cserbenhagyta. Az öngyilkos egy olyan ítéletet hajt végre, amit más mondott ki felette, az, akinek minden körülmények között fel kéne menteni.
….
A narcisztikus személyiségek - önmagukat azért túlzottan szerető emberek, mert más (leginkább az anyjuk) nem szerette őket megfelelően – fő jellemzői: Önelégültség, extrém énközpontúság, valamint a mások iránti empátia és érdeklődés feltűnő hiánya, annak dacára, hogy ők maguk mennyire igénylik a többi ember csodálatát és elismerését. Irigység mások felé. Saját érzelmeik differenciálatlansága. Gyors fellángolás, majd gyors visszaesés. Gyász, veszteség átélésének képtelensége. Tárgyvesztéskor a bosszú és a düh van előtérben. Kisebbrendűségi érzésekkel küzd, amit nagyzásos, mindenhatósági fantáziákkal kompenzál.
Jellemző az intenzív, primitív orális agresszió. A borderline betegekkel szemben nekik van esélyük arra, hogy egy bizonyos területen aktívan, megbízhatóan dolgozzanak, és ezzel kielégítsék nagyzásos ambícióikat és elnyerjék mások csodálatát.
Az ilyen betegek szülei gyakran hidegek, rejtett, de fokozott agresszióval. A felszínen a család jól funkcionálónak tűnik, azonban bizonyos érzéketlenségek, közöny, ki nem mondott gyűlölködő agresszió jellemzi őket. Amikor a gyermekben komoly mértékű orális frusztráció , megbántottság, agresszió lép fel, egy ilyen közegben máris arra kényszerül, hogy elhárítást építsen ki az extrém mértékű irigység és gyűlölet érzése ellen.
….
A legtöbb depresszív személy szétrombolt családból származik, vagy soha nem volt elfogadva és szeretve. Hiányzik belőlük az ősbizalom, az önbizalom, és főként a bizalom. A szeretetért harcolni kell. Az elismerésért szembe kell szállni azzal a személlyel, aki nem adja a szeretetet és az elfogadást. A narcisztikus düh vagy harcra, vagy menekülésre ad alkalmat. Ezt a dühöt később a gyermek a depresszív élménymódban ismét aktualizálja, különösen a partnerkonfliktussal és a szociális deprivációval összefüggésben. Sokan éltek át olyan szülői agressziót, amely közvetlenül ellenük irányult. Ezen az úton tanulja meg az érintett személy, hogy bosszús érzelmeit utálja, jóllehet egyidejűleg saját maga elnyomott agresszív késztetéseit felerősíti. A narcisztikus én zavara megnövekedett sérülékenységgel jár együtt. Az érintett személy két ellentétes érzésterület között ingadozik: egyrészt az üresség, tehetetlenség és a narcisztikus mindenhatóság, másrészt az idealizált személlyel való identifikáció fantáziái között. Az éretlen, szigorú felettes én befolyása alatt túlértékelt eszmék keletkeznek, amelyek segítségével az egyén az életét szervezni igyekszik. Ez sohasem sikerül elfogadhatóan, súlyos bűntudata támad. Ennek feloldására képtelen, ez pedig affektív beszűküléshez vezet. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kathleenkelly.blog.hu/api/trackback/id/tr81435488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása